martes, 19 de agosto de 2014

COCENTAINA - Equilibri i espectacle a l’Entrà
Antonio Soriano
Domingo, 10 de agosto de 2014
AMB 3 VÍDEOS I GALERIA DE FOTOS
Equilibri i espectacle a l’Entrà de Cocentaina
Guardar en Mis Noticias. Enviar por email  
Noticia clasificada en: Festes de Cocentaina 2014
L'hem vista EN DIRECTE per pagina66.com

ELS TRES VÍDEOS, ELS PODEU VEURE AL LLARG D'AQUESTA CRÒNICA
També està baix la galeria de fotos.

Com be diu la dita "nunca se ha hecho tanto con tan poco". Un any més les festes de Cocentaina han demostrat que són tot un referent al llarg de la Comunitat Valenciana. No sols els seus festers sino tot el poble de Cocentaina fa front a un escenari molt poc ventajós amb unes festes d'altura on l'espectable i la germanor són any rere any la nota d'aquesta obra composada amb il·lusió, sentiment, tradició, música i molta alegria.

Un hora després del habitual, a les 20 h, tal i com s'havia avançat com a novetat en aquesta edició, l’acte més espectacular de la trilogia contestana, l'Entrà de les hosts cristianes i mores ha marxat al llarg del Passeig del Comtat.

Tot i que al llarg dels primers compassos la desfilada ha complert el horari establert, l'Entrà ha finalitzat cap a les 2 de la matinada. Les altes temperatures no han sigut obstacle per a que el públic omplira de gom a gom tot el recorregut.

Marcos Valor, un capità cristià amb molta solera

Acompanyat per la seua dona María José i la seua filla Andrea al capdamunt d'una carrossa que representava una fortalesa de pedra, Marcos Valor ha estat no sols emocionat pel sentiment i la il·lusió del moment, també orgullós de representar a la filà del seu cor, els Maseros, un càrrec com el capità.Els ha precedit un boato amb denominació d’origen 'masero'. La característica idiosincràsia del 'llaurador' ha dibuixat sobre el terreny el record de l'època de l'espart, les corvelles i les aixades. Les tradicionals danses, el soroll de les xirimites, un ballet d'aus rapaços, e inclòs la presència de tres figures històriques a Cocentaina com el mossèn, i el comte i la comtessa, escoltant el quadre de la patrona de Cocentaina.

Precedit per un nombrós grup de cavallers i dames a peu, Marcos ha lluït un disseny amb molta solera, molt masero, amb un metall molt treballat.

La favorita i la rodella han seguit la mateixa línia que Marcos, amb dissenys senzills. Cal destacar els ornaments daurats sobre el braços descoberts.

L'espectacle l'ha tancat l'esquadra especial de negres, una sorpresa que tot el públic ha esperat i que no ha defraudat a ningú. Com eixint del fum i la foscor més profunda, un grup de bèsties guerreres ha marxat amb molta elegància despertant els primers signes d'admiració de la nit. El caràcter i la identitat han marcat aquesta esquadra.

Creuats, Almogàvers, Cavallers de Llúria, han estat les següents hosts cristianes en marxar per la Vila Comtal. Tot seguit un nou pla fort, la bandera cristiana de la mà de Mª Angeles Asensi i la filà Gentils.

Una abanderada senzilla pero molt elegant

El boato de l’abanderada ens ha traslladat a l’època dels romans. La dansa d’unes menudes ballarines ens ha endinsat en un ambient de màgia i de color. Un grup de romans amb espasses i escuts ha realitzat un característic ball de guerra, demostrant a tothom que l’abanderada disposa no sols de la millor defensa, també del millor atac.Sobre una imponent àguila reial, Mª Angeles ha portat un disseny molt elegant amb una túnica blanca acompanyada per metall daurat. Ha estat acompanyada per les dones de la seua família, les seues cosines, la seua filla, sa mare i s’ha tia, a més del seu nebot. Totes han portat un senzill però molt elegant disseny.

L’esquadra especial de negres que ha tancat el pas de l’abanderada ha estat formada completament per dones. Un disseny molt tribal, on ha brillat el metall i ha destacat el maquillatge al cap de les guerreres. Una gran capa de pell de tigre ha posat la nota de color.

Contrabando i Cavallets han finaltizat la desfilada cristiana.El detall i el bon gust marquen una capitania mora molt familiar

Javier Barrachina, capità moro per la filà Muladís podrà estar ben orgullós, un cuidat gust, una especial atenció en tots els detalls i una posta en escena espectacular, han estat les claus d’un càrrec que ha agradat molt al públic.Referent al boato, em pogut veure diferents ballets, destacant un, d'Alicia Montava, on emirs i curiosos camells han compartit escenari en un espectacle de poder i dominació.

Un grup de banderins amb imatges de llocs claus en la defensa de la Vila Comtal ha dibuixat un escenari en el qual es mostraven al públic quins anaven a ser els punts de conflicte per a la conquesta de Cocentaina.

Javier ha estat acompanyat per la seua familia al llarg de tot el seu boato. Els seus gendres, José Luis i Josep, i el seu fill Mateo, sobre tres cavalls i amb uns vestits similars en confecció però molt diferents en colors i bordats, ha precedit una carrossa representant l’Alhambra de Granada al capdamunt de la qual han estat les filles del capità, Mayte y Raquel, i el seu net Pablo, acompanyant al capità.

El dissenys de tots el trajes ha estat molt cuidat, amb l’ús del bordat per excel·lència. Un caràcter molt aràbic, carregat de detalls. El disseny de Javier ha seguit la mateixa línia, destacant el verd i vermell dels seus bordats, mentre que els elegants vestits de les filles han combinat el color teja amb varies tonalitats de color crema.

Els cavallers l’han acompanyat a peu al voltant de la carrossa.

No menys espectacular ha estat l’esquadra especial de negres. L’ús de cuir de color verd i groc combinat amb el metall ha compost un disseny imponent. L’esquadra ha estat composada per dones.

Manta Roja, Mudejares, Sahorins, i Borts…aquest any s’ha celebrat el 75 aniversari del naixement d’aquesta històrica filà. Per aquest motiu, l’Entrà de Moros i Cristians de Cocentaina ha tingut aquest any un atractiu especial per l’esquadra especial preparada per celebrar l’efemèride. La família de Ropería Ximo ha preparat per a l’ocasió un disseny espectacular que ha estat a l’altura de la ocasió. Predominat per una gran capa amb caputxa de colors ocres i daurats, el disseny ha combinat textures i detalls marcant el seu caràcter senyorial i majestuós. Dir que els components de l'esquadra eren descendents dels primers components dels Borts.

Bequeteros i Llana han estat les ultimes filaes abans de l'abanderat kabileny, Francisco Prats.

Una bandera amb molta identitat

La nit la tancada la fila Kabilenyos abanderada per Francisco Prats. Un càrrec amb molta identitat i caràcter. Els detalls ens han endinsat clarament en la estètica d’aquesta característica filà. Una estètica que s’ha combinat clarament amb unes pinzellades egípcies. Diferents ballets de donzelles, de les mitològiques aus egípcies i d’un grup de dones arreplegant aigua amb gerrons en un ballet d'Inma Cortés, han posat el ritme i el espectacle al càrrec.Patri, la filla de Francisco Prats ha tingut també el seu protagonisme en solitari com a princesa guerrera sobre una quadriga tirada per tres espectaculars cavalls negres. El seu disseny ha sigut senzill en confecció però mot llamatiu per els seus complements.

Tot seguit, l’abanderat sobre una carrossa molt espectacular ha lluït un disseny amb la idiosincràsia dels Kabilenyos per capdavantera. Un faixí amb un estampat molt aràbic i l’ús d’uns complements acertats li han donat la importància que un càrrec com aquest es mereix.

A l'abanderat l’ha seguit el cor Just San Salvador amb treballats càntics.

La nit l'ha tancada l’esquadra especial de negres. Els guerrers mitològics egipcis han fet acte de presencia. Guerrers magnànims que han expressat poder i valentia amb un disseny guerrer on ha destacat un gran casc d’estil egipci.

(NOTICIA Y FOTOS PUBLICADAS POR PAGINA66.COM)

No hay comentarios:

Publicar un comentario